Gå til sidens hovedinnhold

Å legge fra seg en tung bør | Terje Salvigsen

– Fasten er en fin tid for oppmerksomhet på indre vandring, skriver fengselsprest Terje Salvigsen.

SPALTIST

Hole, Ringerike og Jevnaker er heldige som har en pilegrimsled som bukter seg gjennom landskapet. Den er en fin turvei. Men å være pilegrim er mer enn å gå på tur. Å være pilegrim er også en indre vandring, en vandring som varer et helt liv. Fasten er en fin tid for oppmerksomhet på indre vandring.

Jeg er prest i Ringerike fengsel, og har flere ganger hatt med innsatte på strekningen fra Bønsnes til Norderhov. Dette er en tur på 12 km, og bare en kort bit av hele leden.

Vi får ikke såre føtter eller slitne skuldre, men side om side med en betjent eller prest, får den innsatte ofte dele tanker om livet etter soning og veien tilbake til samfunnet.

Den indre vandringen blir kanskje enda tydeligere når strekningen er lenger. Årlig deltar jeg på pilegrimsvandringer fra Dovre til Trondheim med en gruppe fra lavsikkerhetsfengselet Bastøy.

I 8-9 dager bærer vi tung sekk,og de fleste får såre føtter. Å gå i stillhet eller i samtale med andre, gir tid til å tenke på den indre børa. Vi ber ofte vandrerne om å ta med seg en stein, stor nok til å ligge i hånden eller i toppen av sekken. Steinen legger vi fra oss inne i Nidarosdomen når vi har nådd målet. Den symboliserer vår indre bør, det vi bærer på av vonde minner, skyld og skam. Å legge fra seg steinen og sekken når målet er nådd, er en befriende glede.

Dagens tekst forteller også om en slik glede. Jesus er vandreren som får omsorg for sine såre føtter. Men kvinnen som salver føttene hans har også båret på en tung sekk. Bratt og lang har veien hennes vært. Alle vet at hun har ført et syndefullt liv. Før hun kommer inn i huset der Jesus er, har hun tatt et oppgjør med sitt liv. Og nå vil hun vise sin takknemlighet (Lukas 7, fra vers 36).

Denne søndagen og denne uka kan vi vandre med denne kvinnen. Kanskje har du også en bør å legge fra deg. Kanskje trenger du også å bli møtt med nåde. Guds fred være med deg på veien!

Kommentarer til denne saken