Gå til sidens hovedinnhold

Å kalle et webinar for folkemøte er en hån mot demokratiet | Bjørn Aage Seem Holmen

– Man er bare uker unna å kunne avholde et folkemøte, i ordets rette forstand. Likevel bruker kommunen smittevernregler som unnskyldning for å droppe det helt.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi står overfor et av vår tids mest omstridte byutviklingsprosjekt. Lloyds marked og høyhuset. Det er satt en lengde på høringen som bare så vidt tilfredsstiller plan- og bygningslovens minimumskrav på seks uker.

Hvorfor folkets reelle medvirkning i saken skal være fullstendig underordnet et ubegripelig behov for å gjennomføre høringen i et aldeles heseblesende tempo, kan man jo spørre seg om.

LES OGSÅ: Haakon Tronrud bryter stillheten om høyhus: – Mener ikke å være arrogant

For høringsfristen kunne utmerket godt vært satt til september i stedet for 29. juni. Nettopp på grunn av ovennevnte smittevernregler. Og av respekt for å holde det man har lovet hva angår nettopp medvirkning.

Webinar versus folkemøte

I stedet for folkemøte skal det altså arrangeres et webinar. En enveis form for kommunikasjon der kontroll og regi er gitt bort til utbygger. Til utbygger (ja, du leste riktig). Det kommunen i sin kunngjøring i Ringerikes Blad 22. mai kaller et folkemøte blir:

  • et opplegg der folk uten den nødvendige tekniske utrustningen eller innsikt i hvordan man kobler seg opp til et slikt møte i praksis vil bli forhindret fra å delta. Ikke rent sjelden er det blant disse personene man finner dem med både mest fornuft og best forstand.
  • et opplegg der «spørsmål fra salen» må sendes inn som e-post. Med en ukes betenkningstid for utbygger til å finslipe og strigle uangripelige tilsvar. En forsmak på hvordan dette vil kunne utspille seg fikk vi i et tosiders oppslag (pluss forside) med utbyggeren i Ringerikes blad på selveste 17. mai. Å kalle det et koseintervju er kanskje å dra det i lengste laget. Men den nitide sitatsjekken teksten åpenbart må ha vært gjennom kunne vel knapt First House gjort bedre.
  • et opplegg helt uten den dynamikk og uforutsigbarhet som ligger i et ordentlig folkemøtes natur. To aspekter som er helt avgjørende for at lokalavis, kommuneadministrasjon og politikere skal få en representativ og usminket versjon av hva menneskene de har som samfunnsoppdrag å tjene, faktisk mener om saken.

Den beryktede kaffekoppen

Jeg har en oppfordring til rådmann og ordfører. Inviter kommunikasjonsmedarbeideren deres inn på kontoret. Sørg for to-meters koronaavstand. Fyll opp kaffekoppene deres.

Søk opp og studer det ikoniske bildet «Freedom of Speech» av Norman Rockwell fra 1943.

Det illustrerer situasjonen som burde vært, men som ikke er. I Ringerike anno 2021. Det er nå dere har muligheten til å rette opp inntrykket, husk det.

Lokaldemokratiet kan forvitre

Reell medvirkning fra innbyggerne i omstridte saker er en forutsetning for at tilliten til lokaldemokratiet ikke skal smuldre bort.

Les også

Har kommunen satt bort «lokaldemokratiet» til særinteresser, ordfører? | Arild Myrmel

Et fysisk folkemøte der kommunen selv – ikke utbygger – har regien, er den eneste måten å imøtekomme en slik medvirkning på.

Kan fortsatt reise kjerringa

Rådmann og ordfører: kjerringa kan fortsatt reises, og løsningen er enkel. Ta regien selv. Sett opp et fysisk folkemøte i midten av august, altså etter sommerferien.

Bestill et lokale med veldig god plass. Utsett høringsfristen til midten av september.

Ta forbehold om ytterligere utsettelse dersom det fysiske folkemøtet mot formodning ikke skulle la seg gjennomføre før på et senere tidspunkt. På grunn av smittevernregler. Lykke til!

Kommentarer til denne saken