(Nettavisen): Regjeringen har varslet at den såkalte 350-kronersgrensen skulle fjernes, og fra 1. mars 2020 skal det betales merverdiavgift på absolutt alle forsendelser til Norge.

– Det er viktig at vi får på plass et system for beregning og betaling av avgift ved privatimport som er effektivt, og som sørger for lavest mulig gebyr for forbrukerne. Ordningen vi foreslår, er et godt svar på dette, sier finansminister Siv Jensen (FrP).

Hensikten er å ikke gi utenlandske nettaktører et konkurransefortrinn. Norske nettbutikker må allerede betale moms fra første krone, og det har blant annet blitt en oppblomstring av nettbutikker som selger til norske forbrukere fra Sverige.

LES OGSÅ:  Så mye dyrere blir alkohol, drivstoff, tobakk og strøm i 2020 

Fjerner tollfrigrensen

I statsbudsjettet for 2020 velger regjeringen å innføre forslaget som Finansdepartementet hadde på høring i sommer. Det betyr i praksis at utenlandske nettbutikker - for eksempel Amazon, Alibaba eller Wish - får anledning til å betale inn merverdiavgiften på varene direkte til staten ved salg på opp til 3000 kroner.

Dette er allerede en ordning som eksisterer ved kjøp av tjenester på nett, som for eksempel spillbutikker som Playstation Store, Xbox Live og Steam - eller strømmetjenester som Spotify og Netflix.

Det betyr at nettbutikkene kan sende produktene ferdig fortollet til Norge, og at du dermed slipper å betale fortollingsgebyret til Posten.

I hvilken grad utenlandske nettaktører faktisk vil benytte seg av denne muligheten, er uklart. Det finnes titusenvis av nettbutikker over hele verden, og Norge er et lite marked for de fleste.

 

 

Fortollingsgebyr

Det er nemlig fortollingsgebyret til fraktselskaper som Posten, FedEx og DHL som har vært årsaken til at tollfrigrensen har vært en årelang hodepine. Gebyrene er så høye at gebyrene langt overstiger de avgiftene som samles inn til staten.

Posten tar for eksempel 158 kroner per forsendelse. Det betyr at hvis man kjøper et produkt til 100 kroner inkludert frakt, og må betale moms blir regnestykket som følger:

Produkt: 100 kronerMva: 25 kronerFortollingsgebyr: 158 kronerTotalpris: 283 kroner

Øker tollgrensen

Samtidig som verdigrensen for merverdiavgift nå settes til null, økes den rene tollfrigrensen fra 350 til 3000 kroner.

I praksis betyr det at du kan importere tollbelagte varer uten å betale toll opp til 3000 kroner per forsendelse.

Tollmurene rammer i dag i all hovedsak matvarer og tekstilprodukter.

Samtidig gjør Regjeringen det klart at mat og drikke holdes utenfor ordnigen.