32 korona-smittede i Norge: – Vi går inn i en ny fase

Av

32 personer var tirsdag morgen smittet av koronaviruset i Norge. Helsedirektoratet venter lokal spredning av viruset i løpet av de neste dagene.

DEL

– Vi går inn i en ny fase av virusutbruddet, sa direktør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet på en pressekonferanse tirsdag formiddag.

Han sier at direktoratet forventer risiko for lokal spredning enkelte steder i løpet av de neste dagene.

– Derfor trenger vi et tett samarbeid med befolkningen, sa han videre og oppfordret folk til god hygiene som å vaske seg på hendene, samt om å bli hjemme dersom man føler seg dårlig.

LES OGSÅ: Fire nye personer testes for koronavirus i Ringerike

– Senk skuldrene

Den siste uka har mange urolige nordmenn ringt 113 i forbindelse med virusfrykt.

– Det kan gjøre det vanskelig for dem som er i akutt truende sykdom, å nå fram, sa helsedirektøren.

– Det er helt avgjørende at vi ber folk om å senke skuldrene litt, slik at vi ikke overbelaster den tjenesten vi har i dag, understreker han.

Helsedirektoratet har opprettet en virus-informasjonstelefonen for å avlaste medisinsk nødtelefon og andre deler av helsetjenesten. Nummeret er 815 55 015.

LES OGSÅ: Koronavirus påvist i Drammen

Markant økning i Sverige

Ni nye tilfeller av koronavirus er påvist i Sverige tirsdag. Dermed er i alt 24 mennesker smittet av viruset i nabolandet vårt.

De ni som tirsdag testet positivt på viruset, har alle vært i Nord-Italia, som er det området i Europa der viruset har spredd seg mest.

I Danmark har til sammen seks mennesker fått påvist smitte av koronaviruset, opplyste danske helsemyndigheter tirsdag.

Hvordan forebygge korona-smitte?

  • Sykdommen smitter som ved forkjølelse og influensa ved at virus overføres fra luftveiene hos en syk person. God hoste- og håndhygiene reduserer risikoen for å få luftveisinfeksjoner, inkludert infeksjoner med koronavirus.
  • For å hindre smitte bør personer som er syke unngå å hoste eller nyse direkte på andre, og man bør, når det er mulig, holde minst 1 meters avstand til personer med luftveissymptomer. Man bør også tilstrebe å hoste eller nyse i et papirtørkle som kastes etterpå, eller i albuekroken.
  • God håndhygiene, både hos syke og friske, er viktig for å hindre smitteoverføring. Vask hendene ofte og grundig med såpe og lunkent vann, spesielt når du har vært ute blant folk. Hånddesinfeksjon er et godt alternativ dersom håndvask ikke er mulig. Dersom hendene er synlig skitne eller våte har hånddesinfeksjon redusert effekt, og hendene bør rengjøres med såpe og vann.
  • Det finnes ingen vaksine mot sykdommen.

Kilde: helsenorge.no

Korona-viruset covid-19

* En ny type koronavirus ble i desember oppdaget i Wuhan i Kina, en by med 11 millioner innbyggere, hovedstad i Hubei-provinsen.

* Virussykdommen kan arte seg som en mild forkjølelse eller ha et alvorlig forløp med dødelig utgang. Blant symptomene er feber, tørr hoste og lungebetennelse.

* Over 80 prosent får milde symptomer, risikoen er aller størst for eldre og syke. Dødeligheten er trolig under 1 prosent, ifølge norske helsemyndigheter.

* WHO betegner situasjonen som en internasjonal folkehelsekrise.

* Fram til tirsdag 25. februar hadde 100 nordmenn blitt testet for viruset. Ingen har fått påvist smitte.

* 26. februar bekreftes det første tilfellet av viruset i Norge hos en person i Nord-Norge som har vært i Kina. Personen er frisk og holdes isolert. Folkehelseinstituttet vurderer det som svært lite sannsynlig at vedkommende utgjør en smitterisiko.

* Samme dag meldte italienske medier at en norsk student bosatt i Firenze har fått påvist smitte. 26-åringen skal ha besøkt Norge tidligere i måneden.

* Folkehelseinstituttet ber norske helsemyndigheter forberede seg på en alvorlig epidemi.

Kilde: Folkehelseinstituttet, NTB

Artikkeltags