Årsaken til at de 24 kommunene med vedvarende høyt smittetrykk får færre ekstradoser, er at ingen kommuner skal måtte gi fra seg mer enn 35 prosent av sine vaksinedoser, kunngjorde helseminister Bent Høie (H) på regjeringens korona-pressekonferanse onsdag ettermiddag.

I utgangspunktet hadde regjeringen sagt at de 24 østlandskommunene skulle få 60 prosent flere vaksinedoser. Dette er nedjustert til 45 prosent.

FHI slår fast at tidsplanen for vaksinering i sommer ikke vil få noen betydelig endring.

Svikt i Pfizer-leveransene

Norge får dessuten 43.090 færre vaksinedoser enn planlagt i uke 23 (7.-13. juni).

Det er Pfizers leveranser som svikter, bekrefter FHI til Aftenposten.

Pfizer skulle etter prognosene levere 304.000 doser. Dette er nedjustert til 260.910. Med Modernas leveranse på 36.000 doser vil Norge få 296.910 doser totalt den uken. Svikten i leveranser i uke 23 vil bli hentet igjen i løpet av juni, antar FHI.

Ingen bør ta Janssen-vaksinen

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad ber samtidig folk vente på vaksinene i det nasjonale vaksineprogrammet.

– Vi anbefaler ingen å ta Janssen-vaksinen, selv om det legges til rette for bruk av denne utenfor det norske vaksinasjonsprogrammet, sa han.

– Selv om det er sjelden, kan vaksinene gi livstruende bivirkninger i form av en sjelden form for blodpropp. Det er en risiko vi ikke anbefaler å ta nå som det bare er få uker igjen til alle vil få tilbud om en mRNA-vaksine, sa Nakstad om Janssen-vaksinen og andre virusvektorvaksiner.

Han anslår at det er om lag sju uker til unge mennesker i kommuner med høyt smittetrykk får tilbud om første vaksinedose, dersom alt går etter planen.

Mindre sårbare nå enn før

Torsdag innføres trinn to av gjenåpningen av Norge.

Det kan bli aktuelt å stenge ned samfunnet igjen dersom smitten blusser opp, men vi er mindre sårbare nå, sa helseminister Bent Høie (H).

– Vi tåler mer nå enn når vi har åpnet opp de andre gangene. Vaksinene har gjort oss mindre sårbare. Vi tåler mer smitte i samfunnet fordi de eldste og en stor del av risikogruppene er vaksinert og beskyttet mot sykdom og død, sa Høie.

– Vær rause

Nakstad kom til slutt med en oppfordring til nordmenn om å være rause med hverandre i innspurten.

– Alt debatteres, og det er 5,4 millioner meninger om det meste. Derfor tenker vi at det er lurt å være litt rause med hverandre nå i innspurten, senke skuldrene litt. Så lenge alle tar ansvar for seg selv, vil dette gå veldig bra, sa han.

Fakta om gjenåpningen denne uken

Disse endringene innføres nasjonalt fra midnatt torsdag 27. mai.

Skjenking:

 • Innslipps- og skjenkestopp utvides til klokken 24, og kravet om matservering ved skjenking bortfaller. Fremdeles vil det bli stilt krav om bordplassering og én meters avstand.

Private sammenkomster:

 • På private sammenkomster som ikke skjer i private hjem, hager og hytter, økes antallet innendørs fra 10 til 20 personer og utendørs fra 20 til 30. Dette gjelder for eksempel feiringer i leid lokale eller på offentlig sted.
 • I private hjem øker antall personer man anbefales å kunne ha på besøk, fra fem til ti, så lenge man kan holde 1 meters avstand.
 • Ved besøk hjemme regnes ikke beskyttede med i anbefalingen om hvor mange man maksimalt bør være. Det må fortsatt være mulig å holde avstand mellom dem som ikke er beskyttet. Her er listen over hvem som regnes som beskyttet.

Arrangementer:

 • Det kan være inntil 100 personer på innendørs arrangementer som samler deltakere under 20 år som tilhører samme kommune.
 • På offentlige innendørs arrangementer økes antall personer som kan være til stede uten bruk av faste, tilviste sitteplasser, fra 10 til 50 personer.
 • Varemesser og midlertidige markeder skal nå reguleres som kjøpesentre og ikke som arrangementer.

Fritidsaktiviteter:

 • Anbefalt gruppestørrelse ved organisert trening i breddeidrett og kultur- og fritidsaktiviteter økes for voksne over 20 år: Fra 10 til 20 personer inne, og fra 20 til 30 personer ute.

Grønt nivå:

 • Fra 27. mai kan kommunene selv bestemme hvilket tiltaksnivå som skal gjelde i skoler og barnehager, ut fra smittesituasjonen lokalt.

Reiser:

 • For personer som er beskyttet som bor i en kommune med strenge tiltak og reiser til en kommune med mindre strenge tiltak, gjelder ikke anbefalingen om å følge regler og anbefalinger i hjemkommunen. (Gjelder fra 21. mai).

Testing:

 • Regjeringen åpner for mer bruk av massetesting i områder hvor gjenåpningen øker risikoen for mer smitte, særlig der hvor det har vært strenge tiltak lenge.
 • Testkriteriene endres slik at kommunene kan teste personer uten mistanke om sykdom. Kommunene får muligheten til å prioritere ledig testkapasitet til disse nye formålene.

Toppidrett:

 • På trinn 2 åpnes det for treningskamper i PostNord-ligaen i fotball og i øvrige serier i toppidretten det hittil ikke er åpnet for. Regjeringen vil åpne for seriekamper i de samme seriene tre uker etter 27. mai, såfremt erfaringene fra treningskampene og smittesituasjonen tilsier det.

Kilde: Regjeringen

(NTB)