2021 er ikke året vi kan spare i eldreomsorgen | Unni Carlsen

IKKE ET SPAREÅR: - Eldreomsorgen i Ringerike er allerede hardt presset, skriver Unni Carlsen (H). (illustrasjon)

IKKE ET SPAREÅR: - Eldreomsorgen i Ringerike er allerede hardt presset, skriver Unni Carlsen (H). (illustrasjon)

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Midt i pandemien, med en underernært eldreomsorg, kommer rådmannens budsjettforslag utrolig dårlig ut.

Det er som et slag i ansiktet til alle de nå slitne medarbeiderne i helse- og omsorgssektoren vår.

De har i mange måneder hatt psykiske og fysiske utfordringer i sin jobb.

LES OGSÅ: Setter ikke av korona-millioner: – Forventer at staten tar regningen

Vi må bare håpe at dette ikke er dråpen som får mange til å si at de ikke orker mer.

Sykefraværet må ned

Med et allerede altfor høyt sykefravær over flere år, er det kanskje en ide å virkelig sette alt inn på å få sykefraværet ned på 7 prosent, som er gjennom snitt for norske kommuner.

Det ville dreie seg om mange millioner sparte kroner for Ringerike kommune.

For å få dette til må det store omorganiseringer til, men har vi noe valg?

Det er alvor nå

Med utsiktene for 2021 ser det ikke ut til at pandemien blir lettere å håndtere, kanskje tvert imot.

Vår statsminister informerte oss om alvoret fredag. Hun henviste blant annet til et allerede presset helsevesen, de som stor står i første linjen er slitne etter mange måneder med covid 19. Det ser ikke lysere ut for 2021.

Da kan man godt tenke seg at et klapp på skulderen ikke er nok, for så i neste omgang si at men neste år blir det verre!

Eldreomsorgen er hardt presset

Eldreomsorgen i Ringerike er allerede hardt presset i gode tider, med store utfordringer. Bakteppet har vi visst om lenge.

For få gode sykehjemsplasser til de syke eldre. Kriteriene for å få sykehjemsplass er meget tøffe. Per forrige uke hadde vi mange eldre på venteliste. Det er uholdbart. Det er for lite bemanning på sykehjemmene og i hjemmetjenestene, og for mange forskjellige ansatte å forholde seg til for de eldre som trenger bistand.

For ikke å snakke om alle de eldre hjemmeboende som under pandemien har mistet mange av de tjenestene som gir sosial omgang. De har blitt mer isolert, de har blitt mer usikre og redde og tørr ikke gå ut.

Dette vil gi store utfordringer for vårt helseteam fremover. Her må det store resurser til, ikke færre.

Liv og helse først, det bør ikke bare være noe vi sier.

Bemanningen og kompetanse

Forsvarlig håndtering av denne pandemien fremover krever både økt bemanning og tilstrekkelig kompetanse. Det handler om politisk interesse. Er det viktigere å prioritere alt annet først?

Norge står foran en eldrebølge og er i en pandemi. Selv om norske kommuner planlegger at en stadig større andel eldre skal bo hjemme lenger enn i dag, er det behov for mange flere gode institusjonsplasser i vår kommune fremover.

Pandemien har strukket helsetjenestenetil det maksimale og tydeliggjort behovet for økte resurser, økt bemanning og høy medisinfaglig og etisk kompetanse.

For å dempe det akutte behovet for heldøgns plasser må kommunen gjøre alt for å hjelpe med den ensomheten som råder nå. Og her er den virkelige kritiske utfordringen, bemanningen. Vi bør gi dem håp, ikke det motsatte.

Bygge fremtidsrettet

I Ringerike Høyres program slå vi fast at vi skal fortsette arbeidet med å bygge et fremtidsrettet omsorgs- og sykehjemsbehov. At personer i livets sluttfase skal sikres en trygg og verdig avslutning.

Vi har respekt for enkeltindividet og vil møte et økende antall eldre med et godt omsorgstilbud tilpasset alle behov og funksjonsnivå, og vi vil videreutvikle en god hjemmetjeneste.

Så la ikke 2021-budsjettet vise at eldreomsorgen får den kjente plasseringen på salderingsposten, som den har fått før. Heldigvis finnes det enda mange uprøvde muligheter

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken