Det uforutsigbare 17. mai-været

Artikkelen er over 4 år gammel

Lite er så kort som manns minne, og spesielt når det kommer til været.

DEL

SkråblikkNordmenn generelt er ekstremt opptatt av været, den dårlige hukommelsen til tross. Og tirsdag kommer en av de dagene da været betyr aller, aller mest for oss: 17. mai, hurra for Norge og alt det derre der.

For under to uker siden, 1. mai-helgen, snødde det. Folk med sommerdekk på bilene fortvilte, selv måtte jeg gå den siste veien opp til hytta spent på om jeg ville komme meg ned igjen (tross vinterdekk!), småfuglene fløy forvirra rundt og vi kunne knapt tro våre egne øyne. Snø? Nå?

Jeg har dekket både 1. og 17. mai i snøvær, og jeg har laget snømann i slutten av mai, men det var 350 kilometer lenger nord i landet. Men her? Snø? Nå?

Så smeltet den og ble fortrengt, helt til 10. mai. Da minnet Facebook meg på hva som skjedde for ett år siden: Jeg våknet til snø. Riktignok på hytta i Hurdal, den gangen var det nok ikke snø her nede i siviliserte strøk, men likevel.

Været er totalt uforutsigbart.

Konklusjon etter å ha sett på 17. mai-været gjennom en drøy mannsalder

Dermed dukket spørsmålet opp: Hvordan pleier egentlig været å være i Hønefoss på 17. mai. Yr.no har selvfølgelig svaret. Siden en mannsalder er drøye 30 år så vi på været på 17. mai klokken 14 hvert år tilbake til 1977.

Konklusjon?

Været er totalt uforutsigbart.

I år er det meldt 16 grader klokken 14 17. mai. Det er bare å krysse fingrene. Slår det til, vil det være av de bedre dagene.

Oppdatert: På selve dagen melder Meteorologisk institutt 18 grader klokken 14 17. mai. Bare å glede seg!

I 1980 kunne ungene leke i finstasen i hele 21 varmegrader, men slike omstendigheter har vært sjelden kost. Aller kaldest var det i 1996, da graderstokken viste bare tre grader.

Det som ikke kommer fram av vår graf er hvordan det sto til med vind og nedbør, men skarpe sjeler i redaksjonen hevder at det snødde om morgenen på grunnlovsdagen i 2008. Klokken 14 var det seks grader.

Husker du noen av disse værdagene som spesielle? Fortell oss gjerne i kommentarfeltet!

Sjekk lokalt værvarsel

Værvarselet leveres av Meteorologisk institutt.

Hønefoss

Jevnaker

Sokna

Tyristrand

Hole

Sollihøgda

Nes i Ådal

Siv Storløkken

Digitalleder i Ringerikes Blad

Artikkeltags