Gå til sidens hovedinnhold

167 millioner – en gladnyhet? | Øystein Hallre

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

En person vinner 167 millioner i lotto. Hva er dette godt for? Personens lykke? Samfunnets nytte? Avisens opplag?

Så mye penger forandrer en persons liv fullstendig. Han trenger ikke jobbe mer. Familielivet hans vil forandres. Hans verdi som person vil dreies fra den han nå er verdsatt som, til hovedsakelig å bli en onkel Skrue. Dvs at de fine relasjonene preget av vennskap, kjennskap, varme, sympati og hengivenhet vil endres fordi den underliggende tonen vil være: Den enorme formuen. Det sosiale nettverket man har bygget opp rundt seg, vil forandres fordi personens status plutselig er blitt forvandlet til noe aldeles unormalt. Folk ser ikke lenger på deg med samme øyne. En ny undertone i vennskapet og bekjentskapet er kommet inn: Den enorme formuen. Alt er forandret!

«Det skal god rygg til å bære gode dager.» Og ved store byrder vil de fleste få vondt i ryggen. En person klarer ikke bruke opp 167 millioner. Dermed vil det naturlig overføres til familiemedlemmene som selv blir utsatt for de samme sosiale og mentale endringene som vinneren.

Fører det til lykke å få så mange penger rett i fanget? Spør denne personen og andre slike vinnere om 5 år. For «Hva gagner det et menneske å vinne hele verden, men ta skade på sin sjel?» Man burde med lov beskytte enkeltmennesker mot slike psykososiale påkjenninger. Ingen gevinster i noen lotterier burde være over 5 millioner kroner. Det er håndterbart. Man burde heller dele de 167 millionene på de 33 personene som lå best an til å vinne, og som ville bli glade uten å miste bakkekontakt og vennskap. Pengene spres og kan gi mye mer nytte og glede etter prinsippet: «Mest mulig lykke for flest mulig mennesker.» Dette er alminnelig sund fornuft. Derfor: behold 5 millioner. Gi bort resten til veldedige organisasjoner.

Men Ringerikes Blad går også på limpinnen sultne som de er på sensasjoner. Overskriften fredag 22. mai er den største i manns minne! Mye større enn da tyskerne invaderte Norge i 1940. Er dette vettugt?

Jeg går inn for 5 millioners grense på alle lotterier og spill.

Hønefoss 22. mai 2020

Les også

Hønefoss-mann vant gigantsum i Vikinglotto: – Helt uvirkelig

Kommentarer til denne saken