Gå til sidens hovedinnhold

14 etasjer? Det er faaali', det | Axel J. Holt

– Snakk om blikkfang, skriver Axel J. Holt.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nei, kjære Ludvik, det er ikke farlig. Det er høyt. Veldig høyt, og for mange veldig rart, fremmed, lite velkomment.

Ta for deg en hvilken som helst småby i Norge. Du vil ganske fort se om byen har en plan, en idé som går igjen i valg av byggematerialer, gatebredde, takhøyde, park- og grøntarealer…

LES OGSÅ: Ja til en innovativ og attraktiv by! | Inger-Helene Johansen

Områder der gående kan ferdes uten fare fra annen trafikk. Sykkelveier som byr på realistiske alternativer til bruk av bil, uten usaklige kommentarer til hvordan oppmerkinga er utført, hva slags farge malingen har eller om den lukter på en varm sommerdag.

Trivsel og velvære

Summen av alt dette er harmoni, noe som gir trivsel og velvære. Noe som gjør at folk kunne tenke seg å komme for å bli værende. Bosette seg.

Nevnte jeg takhøyde? Hvor høyt er 14 etasjer? I lille Hønefoss har vi bare ett bygg som kan måle seg mot de påtenkte 14 etasjene. Kornsiloen.

Så jeg tok likså godt kontakt med Ringerike kornsilo. Greit å få fakta framfor å tro eller synse. Og ganske riktig. Kornsiloen reiser seg ca. 44 – 45 meter over bakkenivå med sine rundt 12 etasjer.

Rådhuset

Er ikke Ringerike rådhus også en høy bygning? Jo, her har vi et bygg vi lettere kan sammenligne med det planlagte på Øya. Rådhuset er på åtte etasjer. Altså må vi legge på seks etasjer for å nå opp til de 14, som så forlokkende skal bringe Hønefoss ut av den søvnige småbydvalen.

Les også

Høyres usynliggjøring av motstandere | Ringerike

Kornsiloen ligger nord i byen, i utkanten av tettbebyggelsen. De fleste ser denne bygningen mot en bakgrunn av høyder og åser. Almemoen, Hovsmarka, Eggemoen.

Klarer du å tenke deg at kornsiloen kunne stått på Øya? På tomta til Hønefoss-saga, fødestedet til denne småbyen? De fleste vil se denne bygningen nedenfra, fra sentrum. Brygga til «Dronning Tyra», nedenfor Gledeshuset, ligger på ca. 66 meter over havet.

45 meter

Krysset Kongens gate/Kirkegata ligger på kote 78, Trelastlageret til Byggmax på kote 83. Alle høydemål iflg. Norgeskart.no. Kornsiloen, nesten 45 meter rett i været, plassert på Byggmax? Snakk om blikkfang!

Nevnte jeg blikkfang? Rådhuset er et blikkfang for folk som kommer inn til Hønefoss langs den gamle hovedveien.

Les også

Med hjerte for byen | Ove Reidar Venås

Bygget sto ferdig til kommunesammenslutningen i 1964. En bykommune og fire landkommuner ble til én storkommune. Rådhuset, symbolet på den nye tid med bud om styrke og handlekraft. Ja, det var da, det. Klarer du å tenke deg denne bygningen nesten dobbelt så høy, plassert på Byggmax?

Tre som bærende element

Fint med tre som bærende element i store bygg. Viser hva en skogkommune som Ringerike kan bidra med av innovasjon og nytenkning innen byggfaget. Skal dét momentet gjøre dette prosjektet mer spiselig for oss, sukre pillen?

Hva med de som bor og jobber på nordsida, meieriet (nytt bysentrum), Tegleverket og Vesterntangen, bare for å nevne noen av dem som vil miste utsikt, miste sol på ettermiddags- og kveldstid?

LES OGSÅ: Stig Nicklas (30) valgte å flytte tilbake, men nå er han lei: – Jeg er ikke forbauset over motstanden

Hvor er arkitektene som ser sammenhengen mellom landskapet og bebyggelsen? Som leter etter harmoni, konsensus, ikke protest, opposisjon?

Rådhuset på Vikersund. Rådhuset på Tynset. Punkthuset i Brumunddal. Flere eksempler? Om to år har vi kommunevalg!

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.