John Edwards frikjent i USA

Den kjente amerikanske politikeren John Edwards er frikjent for å ha brukt valgkampmidler til å skjule at han hadde en gravid elskerinne.

John Edwards frikjent

Greensboro (ANB-NTB-AFP-Reuters): Den tidligere amerikanske presidentkandidaten John Edwards er frikjent for å ha brukt valgkampmidler til å skjule at han hadde en gravid elskerinne.

Publisert 01.06.2012 kl 08:30 Oppdatert 01.06.2012 kl 11:09

Tips en venn på e-post:


...
Tidligere senator John Edwards ankommer retten i Greensboro i North Carolina, der juryen brukte ni dager på å frikjenne ham for misbruk av valgkampmidler. Foto: AP Video/ANB

Kjennelsen ble klar torsdag. Tidligere senator Edwards, som i 2008 forsøkte å bli Demokratenes presidentkandidat og i 2004 var Demokratenes visepresidentkandidat, var tiltalt på i alt seks punkter.

Juryens medlemmer greide imidlertid ikke å bli enige om de fem andre punktene, som omhandlet kompliserte anklager om brudd på finansieringsreglene under valgkampen for fire år siden.

Kjennelsen setter sluttpunkt for en lang, kompleks og farseaktig rettssak som oppsto etter at det ble kjent at Edwards hadde fått barn med videofotografen Rielle Hunter og deretter løy om sidespranget til sin kreftsyke kone Elizabeth.


Lettet

Edwards ble på kort tid forvandlet fra amerikansk politikks vidunderbarn til hatobjekt, særlig for amerikanske kvinner da saken sprakk.

– Jeg gjorde veldig, veldig mye som var forferdelig, og det er ingen andre som har ansvaret for mine synder enn jeg. Men jeg gjorde ingenting som var ulovlig, sa en lettet Edwards utenfor rettslokalet i Greensboro i North Carolina.

Med tårer i øynene gjorde han det klart at han påtok seg farskapet for den nå fire år gamle datteren Frances Quinn, som han i flere år benektet.

Den 58 år gamle tidligere kommende stjernen i amerikansk politikk risikerte 30 år i fengsel og 1,5 millioner dollar i bøter om han var funnet skyldig i med vitende og vilje å ha brukt 1 million dollar fra to rike velgjørere for å skjule utroskapen.


Kommende stjerne

Med sitt gutteaktige utseende og sin likefram framtoning vant han velgernes gunst i North Carolina og ble sendt til Washington som senator i 1998.

Allerede da ble han sett på som et funn for Demokratene, og seks år senere ble han utpekt til visepresidentkandidat i John Kerrys forsøk på å bli president.

Han stilte selv som kandidat i 2008, og var i starten en seriøs utfordrer til Barack Obama og Hillary Clinton.

Begynnelsen på hans fall var da han innledet et forhold til Hunter, som var fotograf i valgkampstaben hans, i 2006. Da hun ble gravid i 2007, ble det igangsatt en omfattende dekkoperasjon som inkluderte penger fra to rike donorer.

Som følge av rykter i tabloidpressen om utroskapen, meldinger om dyre frisørtimer og skuffende resultater i noen av de første nominasjonsvalgene, innstilte Edwards sin kampanje i januar 2008.

I august 2008 innrømmet han utroskapen, men han innrømmet ikke farskapet før to år senere. Hans kone døde av brystkreft i 2010 etter at de var skilt.


Skittentøyvask

Rettssaken ble en lang og pinlig skittentøyvask som tabloidpressen kunne meske seg i.

Blant de tingene som kom fram, var at hans tidligere valgkampmedarbeider Andrew Young på forespørsel fra Edwards tok på seg farskapet for barnet.

Forsvaret la fram dokumenter under rettssaken, som viste at mesteparten av pengene fra de to velgjørerne ikke var brukt til å dekke over Edwards' affære, men hadde gått til Young som brukte det for å bygge hus.

Forsvarerne til Edwards sa at Edwards aldri hadde bedt om pengene, og at pengegavene ikke var til valgkampen, men var ment som en personlig gave for å skjerme Elizabeth. (ANB-NTB-AFP-Reuters)

På forsiden nå


Anita Lien på trappa.

Våknet da hun møtte sin døde bestefar

Interessen for «det alternative» øker. Men hva er det egentlig for noe? Vi besøkte Anita Lien på Lien gård på Utstranda i Hole for en alternativ prat.

...

Klagene på denne barnehagen er historie

Sameiet Øvre Rørvikberget og Tom Olsen har trukket klager på en rammetillatelse for ny barnehage på Elstangen i Hole.

...

Dette skjer igjen og igjen

Statens vegvesen vil vurdere tiltak for å unngå framtidig dumping av søppel.

...

Prutet på lånet – sparer tusenvis i året

– En kjapp telefonsamtale med et nettselskap sparer meg for 6.000 rentekroner i året.