...
Statsadvokatene Inga Bejer Engh og Svein Holden orienterte om punktene i tiltalen mot Anders Behring Breivik. Foto: Vidar Ruud, ANB

Tiltalt for terror og drap

Oslo/Bergen (ANB-NTB): Anders Behring Breivik (33) er tiltalt for terrorhandlinger og overlagte drap 22. juli i fjor.

Publisert 07.03.2012 kl 12:21 Oppdatert 07.03.2012 kl 16:05

Tips en venn på e-post:


...
Anders Behring Breivik fikk tiltalen forkynt onsdag. Her sammen med forsvarerne Vibeke Hein Bæra og Geir Lippestad. Foto: Terje Pedersen, ANB

FAKTA

Terrorofrene på Utøya
 • 67 personer ble drept av dødelige skudd på Utøya
 • 2 personer døde ved fall eller drukning uten å være truffet av skudd
 • 33 personer ble truffet av skudd uten å dø av skadene
Alder på de døde på Utøya
 • 34 personer var mellom 14 og 17 år
 • 22 personer var mellom 18 og 20 år
 • 6 personer var mellom 21 og 25 år
 • 7 personer var over 25 år
Terrorofrene i regjeringskvartalet
 • Åtte personer som oppholdt seg i departementskontorene eller på gateplan i nærheten av Høyblokka, ble drept da den 950 kilo tunge bomben eksploderte i regjeringskvartalet 22. juli. De åtte døde av omfattende sprengningsskader
 • Ni andre personer fikk omfattende fysiske skader som følge av eksplosjonen
 • Til sammen oppholdt det seg minst 250 personer i Høyblokka da Anders Behring Breivik parkerte bilen med bombelasten utenfor bygningen
 • Rundt 75 personer befant seg i gatene i umiddelbar nærhet av stedet
Terrorangrepene 22. juli
 • 77 personer ble drept og minst 42 personer fikk omfattende skader i terrorangrepene i Oslo og på Utøya 22. juli
 • Helsedirektoratet har tidligere anslått at i alt 200 mennesker trengte legehjelp etter terrorangrepene
 • Klokka 15.25 den 22. juli eksploderte en bilbombe i regjeringskvartalet i Oslo. Bomben drepte 8 personer, mens 9 andre personer fikk omfattende skader. Mange andre måtte ha legehjelp
 • Den 950 kilo tunge bomben førte til omfattende skader på flere av regjeringskontorene
 • I femtiden gikk en mann utkledd som politi i land på Utøya og åpnet ild mot deltakere på AUFs sommerleir. Det var 564 personer på øya. Massakren som pågikk i rundt en og en halv time kostet 69 personer livet, mens 33 personer ble såret av skuddene
 • 33 år gamle Anders Behring Breivik har tilstått begge angrepene, men erkjenner ikke straffskyld. Han hevder han har startet en krig mot multikulturalisme og islams inntog i Europa

Statsadvokatene Inga Bejer Engh og Svein Holden orienterte onsdag om tiltalen som er tatt ut mot Anders Behring Breivik på en pressekonferanse på Sentrum politistasjon i Oslo. De to statsadvokatene startet opplesningen av tiltalen like etter klokken 12. De leser ikke opp hele tiltalen, men deler av den. Tiltalen er på totalt 19 sider.

Påtalemyndigheten varsler i tiltalen at det vil bli lagt ned påstand om at Breivik overføres til tvungent psykisk helsevern. De har imidlertid tatt forbehold om at påstanden kan endre seg under rettssakens gang, og at det kan bli aktuelt med påstand om fengsel eller forvaringsstraff i inntil 21 år dersom bevisene endrer seg.

Statsadvokatene gikk under pressekonferansen inn på omfanget av Breiviks handlinger 22. juli.

De opplyser at Breivik på Utøya drepte 69 personer, hvorav 67 ble truffet av dødelige skudd. To døde av fall og eller drukning, uten å være truffet av skudd. Det var totalt 564 personer til stede på Utøya 22. juli.

34 av de drepte var i aldersgruppen 14 til 17 år, 22 var i aldersgruppen 18 til 20 år, 6 var i aldersgruppen 21 til 25 år, mens 7 av de drepte var over 25 år.

Breivik er også tiltalt for drapsforsøk. Statsadvokatene opplyste at 33 personer ble såret i skytingen på Utøya.

Samtidig sier statsadvokatene at «handlingene på Utøya skapte alvorlig frykt i deler av Norges befolkning».

I Regjeringskvartalet døde åtte personer, mens ni personer kom alvorlig til skade.

Påtalemyndigheten har bestemt at hele tiltalen skal offentliggjøres. I utgangspunktet var statsadvokat Svein Holden innstilt på å sladde navnene på de overlevende som er nevnt i tiltalen. I tillegg ville han holde detaljerte opplysninger om hvordan gjerningsmannen gikk fram da han tok livet av 77 mennesker og såret flere titalls andre, unna offentligheten.

Da disse planene vakte mange reaksjoner, snudde imidlertid statsadvokaten og valgte å gå inn for full åpenhet om tiltalen.


– Var rolig

Tjenestemenn fra politiets 22. juli-gruppe var onsdag formiddag i Ila fengsel i Bærum hvor de forkynte tiltalen for Breivik. Rundt klokken 11 var tiltalen ferdig forkynt.

– Det tok i underkant av en halvtime, sa førstebetjent i Oslo-politiets 22. juli-enhet, Tore Jo Nielsen, da han møtte pressen etter forkynnelsen.

Nielsen sier Breivik var rolig mens tiltalen ble lest opp for ham.

Breiviks forsvarere var til stede i fengselet da tiltalen ble forkynt. Etter forkynnelsen ble forsvarerne igjen i fengselet noen timer for å ha samtaler med Breivik om de ulike tiltalepunktene.


– Ønsker ikke tvungent psykisk helsevern

Anders Behring Breivik er skuffet over at påtalemyndigheten varsler at de vil legge ned påstand om tvungent psykisk helsevern, sier Breiviks forsvarer Geir Lippestad.

– Breivik mener selv han er tilregnelig, og er skuffet over at påtalemyndigheten har varslet påstand om overføring til tvungent psykisk helsevern. Men vi ser at det tas forbehold om at denne påstanden kan bli endret, sier Lippestad til TV 2.

Forsvareren er i Bergen for å holde et foredrag om rollen som forsvarer i terrorsaken.

– Utover det, hadde han ingen spesiell reaksjon. Han har vært siktet for terror hele tiden, så det var ikke overraskende. Men så er det usikkert om terrorparagrafen kan brukes i denne saken, sier han.

Lippestad sier usikkerheten rundt hvorvidt Breivik skal erklæres tilregnelig eller utilregnelig, gjør saken utfordrende å jobbe med. Dersom de nye sakkyndige, som for tiden er i gang med observasjoner av Breivik, konkluderer med tilregnelighet, kan straffepåstanden endres til forvaring eller 21 års fengsel.

– Dette er en tiltale med forbehold. Det er utfordrende at det er slik uklarhet så tett opp mot hovedforhandlingen. Vi er nødt til å jobbe med to spor, både tilregnelighet og utilregnelighet, og dette gjør saken krevende. Det er utfordrende å legge en strategi, sier forsvareren.


– Viktig at terrorparagrafen blir brukt

Lederen for den nasjonale støttegruppa etter 22. juli, Trond Blattmann, er fornøyd med at terrorparagrafen blir brukt i tiltalen mot Anders Behring Breivik.

– Vi er fornøyd med redegjørelsen fra statsadvokatene om straffebestemmelsen som blir brukt, sa Blattmann til TV 2 etter at tiltalen var offentliggjort.

– Det at terrorbestemmelsen blir brukt, betyr at alt som skjedde 22. juli blir en del av rettsprosessen og rettssaken. Det er viktig for oss, sier Blattmann.

Blattmann sier de har forståelse for hvorfor en del navn er utelatt fra tiltalen.

– Vi skjønner det er tøft for de som føler seg rammet, men samtidig så gir statsadvokaten en god begrunnelse, sier lederen for den nasjonale støttegruppa.

Statsadvokatens begrunnelse går blant annet ut på at det ville ta altfor lang tid å gjennomføre rettssaken dersom alle de 600 til 800 navnene skulle stå i tiltalen.

– Vi er opptatt av å få saken ferdig og få vedkommende dømt. Hvis alle navnene skulle vært tatt med i tiltalen, ville det tatt for lang tid, sier Blattmann. (ANB-NTB)

På forsiden nå


...

Godhjertet familieforestilling

"Piken med Fyrstikkene" er et musikalsk teaterstykke som spiller på alle følelsesstrengene. Og treffer på hver tone.

...

Stiller krav til Kvelsrud gård

Kommunestyret i Jevnaker opprettholder kravet om at det ansettes en person med landbruksfaglig kompetanse som skal bo på Kvelsrud gård og drive gården.